Background image

terug

Vraag 22

Medewerkers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) te Bilthoven hebben een installatie gebouwd waarmee zij de hoeveelheid ozon op verschillende hoogten in de atmosfeer kunnen meten. Een belangrijk onderdeel van de installatie is een laser die pulsen ultraviolette straling met één golflengte produceert.
De pulsen die de laser verlaten, worden eerst door een zogenaamde ramancel geleid. Dit is een met waterstof gevulde cilinder.

Een deel van de laserstraling brengt waterstofmoleculen in een aangeslagen toestand. Deze moleculen vallen vervolgens via een bepaald tussenniveau terug naar hun oorspronkelijke energieniveau. Hierbij zenden ze ondermeer ultraviolette straling uit met een andere golflengte dan ze van de laser hebben ontvangen.
Een ander deel van de laserstraling passeert de ramancel ongehinderd. De pulsen die uit de ramancel treden, bevatten straling met twee golflengten in het ultraviolette deel van het spectrum: 308 nm en 353 nm. Eén van deze twee golflengten hoort bij de straling die de laser uitzendt.

Leg uit welke van deze twee golflengten hoort bij de straling die de laser uitzendt.