Background image

terug

Vraag 4

Astutia nv is een vastgoedmaatschappij met een hoofdkantoor en twee divisies: Astutia Verhuur en Astutia Ontwikkeling. Astutia Verhuur heeft vastgoedportefeuille (kantoren en winkelcentra) in eigendom en verhuurt dit.
Astutia Ontwikkeling plant en bouwt winkelcentra in opdracht van investeerders. Deze investeerders betalen het volledige bedrag bij oplevering van deze winkelcentra.

Naar aanleiding van de financiële rapportage over 2012 - 2014 worden onder meer de marktontwikkelingen besproken (informatiebron 1) en de cijfers gepresenteerd (informatiebronnen 2 en 3).
Uit de cijfers blijkt een probleem met betrekking tot de solvabiliteit.

De kredietverstrekkers van Astutia hebben de ondergrens van de solvabiliteit (eigen vermogen/vreemd vermogen) van Astutia gesteld op 0,5. Indien hier niet aan voldaan wordt, worden de kredietvoorwaarden verscherpt.
Op 31 december 2012 voldoet Astutia nog ruim aan deze norm. Gedurende 2013 is de solvabiliteit van Astutia echter verslechterd, mede als gevolg van het toepassen van de strikte internationale boekhoudkundige regels met betrekking tot een waardedaling van het vastgoed (zie informatiebron 1).

Verklaar dat de waardedaling van het vastgoed leidt tot een daling van de solvabiliteit (eigen vermogen/vreemd vermogen), van Astutia. Betrek hierbij zowel het teller- als het noemereffect van de solvabiliteit.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Informatiebron 1
Bijlage: Informatiebron 2
Bijlage: Informatiebron 3