Background image

terug

Vraag 8

Bouwfonds gaat in de oorspronkelijke plannen voor verwarming en warm water uit van individueel, gasgestookte HR combiketels. In informatiebron "Conventionele variant" zijn de kosten voor deze zogenaamde conventionele variant vermeld.

De vve Duna Verde vraagt zich echter af of een meer duurzame wijze van verwarmen en warm water - dat wil zeggen door minder gebruik van fossiele brandstoffen - tot de mogelijkheden behoort. Onderzoek levert op dat een systeem van elektrisch aangedreven collectieve warmtepompen een realistisch alternatief kan zijn (zie informatiebron "Duurzame variant") maar wellicht duurder is. Overleg tussen de vve Duna Verde en Bouwfonds heeft opgeleverd dat de vve Duna Verde kiest voor de duurzame variant als de totale jaarkosten van de duurzame variant niet meer dan 10% hoger zijn dan de totale jaarkosten van de conventionele variant.

Conventionele variant
Voor de berekening van het gasverbruik bij de conventionele variant gaat de vve Duna Verde uit van:

  • een gemiddelde van 2 personen per appartement;
  • een hoog verbruik van warm water;
  • een lage verwarming per appartement.

Bereken de totale jaarkosten voor het gehele appartementencomplex indien alle appartementen zijn verkocht en de conventionele variant toegepast wordt.
Vul hiertoe de uitwerkbijlage in aan de kant van de conventionele variant.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Uitwerkbijlage
Bijlage: Conventionele variant
Bijlage: Duurzame variant