Background image

terug

Vraag 31

Maak gebruik van de teksten "De hoofdlijnen" en "NOVA HOEFT NIET TE VERDWIJNEN".
Het omroepplan was een compromis tussen de regeringspartijen CDA, VVD en D66. Naast politieke en culturele factoren (bijvoorbeeld ontzuiling) spelen economische en technologische factoren een rol in de discussie over het omroepbestel.
Noem uit de teksten een economische en een technologische factor die elk een rol zullen hebben gespeeld in de discussie over het omroepplan van het kabinet-Balkenende II.
Het kabinet-Balkenende II bestond uit CDA, VVD en D66. Deze partijen verschilden van mening over de toekomst van de publieke omroep. De plannen van toenmalig staatssecretaris Medy van der Laan (D66) waren dan ook gebaseerd op een compromis tussen deze drie partijen. Hieronder staan drie reacties op de kabinetsplannen, afkomstig van de woordvoerders van de Tweede Kamerfracties van CDA, VVD en D66.

Partij A
(...) wil een publieke omroep zonder omroepverenigingen die aanvullend is op het aanbod van de commerciële televisie. Zonder omroepverenigingen, omdat de ruimte voor radio- en televisiezenders niet langer aan relevante grenzen is gebonden. Er zijn veel commerciële zenders en zelfs zendtijd voor iedere doelgroep en ieder individu komt steeds dichterbij, bijvoorbeeld door technologische ontwikkelingen als podcasting. Aanvullend op het commerciële aanbod, omdat het de overheid niet past te concurreren met pure marktpartijen.

Partij B
Een belangrijk pluspunt van de nieuwe plannen is dat omroepverenigingen zekerheid krijgen. Ze krijgen een vast budget toegekend voor het maken van goede achtergrond- en opiniërende programma’s. Inhoudelijk zijn de omroepen straks volstrekt autonoom, maar ze worden wél gedwongen kleur te bekennen.
De VARA heeft wat dat betreft een andere invalshoek dan de EO en de benadering van de TROS is niet dezelfde als die van de NCRV of KRO.
De omroepen zullen vooral moeten doen wat hun eigen achterban wenst te horen en te zien. (...) Het verwijt dat het bestel met verenigingen ‘niet meer van deze tijd’ en daarmee achterhaald zou zijn, is niet terecht.

Partij C
Het omroepplan getuigt van visie en moed door in de toekomst de televisiekijkers en radioluisteraars centraal te stellen. Die hebben in de eerste plaats behoefte aan goede programma’s op een tijdstip dat hen uitkomt. In de huidige situatie staan de belangen van omroepverenigingen voorop, en die zijn
niet altijd goed verenigbaar met de behoefte van kijkers. Dat is de reactie van (…) op de plannen van de regering voor de hervorming van het omroepbestel.
Volgens (…) is hervorming nodig, omdat de publieke omroep dreigt te marginaliseren tussen de commerciële zenders en nieuwe technologische ontwikkelingen.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: De hoofdlijnen
Bijlage: NOVA HOEFT NIET TE VERDWIJNEN