Background image

terug

Vraag 24

Over de toekomst van de publieke omroep wordt al jaren gesproken. De organisatiestructuur en de programma’s van de publieke omroep staan, vooral sinds de opkomst van de commerciële zenders, regelmatig ter discussie. De Mediawet is een aantal malen gewijzigd om te voorkomen dat de publieke
omroep ten onder zou gaan in de concurrentiestrijd met de commerciële zenders. Ook het kabinet-Balkenende II kwam in 2005 met plannen voor de publieke omroep. De hoofdlijnen van een nieuwe publieke omroep, zoals vastgelegd in de kabinetsnotitie ‘Met het oog op morgen’, staan in tekst De hoofdlijnen.
Volgens het kabinet waren veranderingen bij de omroepen nodig om te zorgen dat zij ook in de toekomst levensvatbaar blijven. Deze plannen leverden heftige reacties op uit omroepland. De toenmalige staatssecretaris van Cultuur en Media, Medy van der Laan (D66), kreeg veel kritiek, maar daarnaast kwamen er ook positieve reacties op de plannen.
Toen in de zomer van 2006 het kabinet-Balkenende II viel, werd de behandeling van het wetsvoorstel opgeschort.

Lees tekst"De hoofdlijnen".
Als de plannen van het kabinet doorgaan, hebben de publieke omroepen in de toekomst ten minste vier verschillende financieringsbronnen. Eén van deze bronnen is het ontplooien van eigen commerciële activiteiten. Zie de regels 79- 86.
Welke drie andere bronnen van inkomsten kun je uit tekst De hoofdlijnen afleiden?
Geef ook aan welke van deze drie inkomstenbronnen niet openstaan voor commerciële zenders.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: De hoofdlijnen