Background image

terug

Vraag 13

De laatste jaren staan de inkomensverschillen tussen burgers in het middelpunt van de belangstelling. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar de hoogte van topsalarissen van managers. Het illustreert een trend naar toenemende maatschappelijke ongelijkheid (tekst: De elite bevrijdt zich van het volk). De Tweede Kamer sprak over de mogelijkheid om de topinkomens, vooral in de semipublieke sector, aan een maximum te binden (tekst: "Kamer neigt naar wet topsalaris"). Ook FNV-voorzitter Agnes Jongerius (tekst: "voorzitter FNV.") vindt dat er wat moet worden gedaan tegen het ‘graaien door de topinkomens’.
Naast deze discussie over de hoogte van topinkomens was er ook aandacht voor de armoede in Nederland. Wethouder Aboutaleb van Amsterdam (tekst: "Dit scheve beeld leidt tot instabiliteit" ) wil snel in actie komen tegen de armoede in de stad. Aboutaleb waarschuwt voor een dreigende tweedeling.
Deze opgave gaat over de verzorgingsstaat, sociale ongelijkheid, inkomensverschillen en armoede.


Lees de regels 1 tot en met 52 van tekst: De elite bevrijdt zich van het volk.
In de regels 25-26 wordt verwezen naar het artikel ‘De egalitaire revolutie voorbij?’ De zogeheten egalitaire revolutie heeft geduurd tot de jaren tachtig van de vorige eeuw. In Nederland nam mede door het ontstaan van een verzorgingsstaat de sociale ongelijkheid af.

Leg uit hoe de Nederlandse verzorgingsstaat de sociale ongelijkheid heeft verminderd. Ga uit van twee kenmerken van de Nederlandse verzorgingsstaat.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: De elite bevrijdt zich van het volk