Background image

terug

Vraag 12

Op 4 oktober 1830 riep een Voorlopig Bewind de onafhankelijkheid van België uit. Daarmee kwam een eind aan het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden.

Schrijf overeenkomstig de instructies een samenhangend betoog waarin je antwoord geeft op de volgende hoofdvraag:

Had de integratiepolitiek van Willem I een reële kans van slagen ofwas ze vanaf het begin tot mislukken gedoemd?

Instructies:
A. Geef eerst kort de rol weer van koning Willem I bij de totstandkoming van het Verenigd Koninkrijk.

B. Toon dan voor de onderstaande twee kernpunten uit de grondwet aan dat deze de integratie zowel bevorderd als belemmerd hebben. De kernpunten zijn:

  • de vrijheid van godsdiens
  • de grote macht van de koning

C. Maak daarna voor twee van de onderstaande beleidsterreinen aannemelijk dat de regeringspolitiek van Willem I, bezien in het licht van de integratie, zowel kansen als bedreigingen schiep.
De beleidsterreinen waaruit je er twee moet kiezen:
  • modernisering van de economie
  • taal
  • onderwijs

D. Licht toe of je de petitiebeweging rond 1828 ziet als een nieuwe, voor Willem I integratiepolitiek bedreigende ontwikkeling of als een uiting van reeds langer bestaande oppositionele bewegingen.

E. Bespreek vervolgens een factor in de periode 1815-1830 die volgens jou van belang is voor de beantwoording van de hoofdvraag en die nog niet aan de orde is geweest in de punten A tot en met D.

F. Beantwoord tenslotte de hoofdvraag. Maak daarbij een duidelijke afweging op basis van de argumenten uit het voorafgaande betoog.