Background image

terug

Vraag 10

Schrijf een betoog onder de titel ’Een nieuwe eeuw, nieuwe verhoudingen?’ waarin je een aantal veranderingen in de samenleving onderzoekt tussen 1880 en 1919. De hoofdvraag die je daarbij moet beantwoorden is:
Vinden er zulke belangrijke veranderingen plaats tussen 1880 en 1919 dat je van nieuwe verhoudingen kunt spreken? Volg voor het schrijven van het betoog de onderstaande aanwijzingen:

Neem voor de samenhang van het betoog de titel en de cursief gedrukte kopjes over.

Veranderingen op het gebied van het gezin
A.Tussen 1880 en 1919 waren er belangrijke veranderingen gaande op het gebied van het gezin.
Beschrijf twee van die veranderingen en geef telkens aan wat die verandering inhield voor de onderlinge verhouding tussen de gezinsleden.

Veranderingen in de arbeidsverhoudingen
B.Tussen 1880 en 1919 is er veel veranderd in de verhouding tussen werkgevers en werknemers.
Beschrijf de verhouding tussen arbeider en werkgever rond 1880 en leg uit wat in die verhouding rond 1919 veranderd was. Geef van die verandering in de arbeidsverhoudingen een passend voorbeeld.

Veranderingen in de verhouding tussen overheid en burger
C.Tussen 1880 en 1919 zijn er veranderingen opgetreden in de verhouding tussen overheid en burgers.
Beschrijf wat er veranderde in de invloed van de burgers op de overheid tussen 1880 en 1919. Geef bij de beschrijving van deze verandering een passend voorbeeld. Beschrijf vervolgens wat er veranderde in de invloed van de overheid op het leven van de burgers tussen 1880 en 1919. Geef ook bij de beschrijving van deze verandering een passend voorbeeld.

Werkelijk nieuwe verhoudingen?
D. In dit deel van je betoog breng je een nuancering aan. Geef aan welke kanttekeningen je kunt plaatsen bij de veranderingen die je beschreven hebt. Doe dat voor de verhoudingen binnen de gezinnen, de arbeidsverhoudingen en voor de verhouding tussen overheid en burger.

Conclusie
E.Tenslotte vel je een eindoordeel. Gebruik de gegevens uit je nuancering bij D en geef nu telkens aan of de verandering doorslaggevend was. Zijn volgens jou de drie beschreven veranderingen samen zo ingrijpend geweest dat je voor de hele Nederlandse samenleving kunt spreken van ’Een nieuwe eeuw, nieuwe verhoudingen’?