Background image

terug

Vraag 1

Uit de biografie van de Friese staatsman Viglius van Aytta (1507-1577) is zijn loopbaan als Habsburgs bestuurder te reconstrueren:
1507    Viglius wordt geboren in Friesland in een familie van vrije boeren. Later gaat hij rechten studeren in Leuven en Valence.
1542    Viglius wordt door Karel V benoemd tot lid van de Geheime Raad in Brussel, zeven jaar later wordt hij voorzitter van deze raad.
1554    Viglius wordt benoemd tot voorzitter van de Raad van State.
1569    Viglius treedt af als voorzitter van de Geheime Raad.
1576    Viglius roept, als voorzitter van de Raad van State, op tot de vergadering van de Staten-Generaal die de Pacificatie van Gent tot stand brengt.
1577    Viglius sterft en wordt in Gent begraven.

Door zijn loopbaan wordt Viglius beschouwd als vertegenwoordiger van een nieuwe maatschappelijke stand, de noblesse de robe. Deze stand wordt omschreven als: "De door de vorst uit de burgerij gerekruteerde magistraten, die hij uitkoos op basis van deskundigheid op het gebied van rechtspraak of financiën."

Toon aan dat Viglius tot de noblesse de robe behoorde en geef aan waarom de noblesse de robe onderdeel vormde van de centralisatiepolitiek van de Habsburgse vorsten.