Background image

terug

Vraag 3

De volgende gebeurtenissen gaan over de handel van de Nederlanden:

  1. De dienstmaagd van de Amsterdamse burgemeester Reinier Pauw koopt een aandeel van 50 gulden in de VOC. Zij behoort hierdoor tot de eerste aandeelhouders van de VOC.
  2. Ter hoogte van het eiland Cuba overmeestert Piet Hein achttien zwaarbeladen Spaanse schepen. De buit bedraagt ondermeer 46 lasten zilver, 300 kisten met cochenille (een rode kleurstof), indigo (een blauwe kleurstof) en andere zaken en 37.375 huiden.
  3. Koopman Pieter Jansz. Liorne uit Hoorn wordt bespot met zijn nieuwe vinding: dit fluitschip zal bij de eerste vaart omklappen, zo zei men.
  4. Havenmeester Pieter Pletsz. op Curaçao verzoekt de bewindhebbers van de WIC om een andere betrekking. Hij heeft nauwelijks nog inkomsten doordat, uit woede over de Nederlandse steun aan de Amerikaanse kolonisten, de Engelsen ieder schip tegenhouden dat Curaçao wil aandoen.
  5. De Rotterdamse koopvrouw en reder in de walvisvaart Maria Musch bekostigt een groot deel van de eerste expeditie van de Noordse Compagnie.
  6. Het VOC-schip 'Het wapen van Hoorn' wordt gekaapt door de Engelsen. Aan boord is een brief van Johan Aelsen, waarin hij zijn neef in Batavia vertelt dat zijn familie naar Hoorn heeft moeten vluchten voor de legers van Frankrijk en de bisschoppen van Keulen en Munster.
Zet deze gebeurtenissen in de juiste volgorde, van vroeger naar later. Noteer alleen de nummers.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Immigranten