Background image

terug

Vraag 13

tekst 1

“Wat herinner ik me je spot nog goed!” vervolgde Betsy, die er een bijzonder genoegen in vond elk facet van deze hartstocht te volgen. “En wat is daarvan overgebleven? Je bent gevangen, beste jongen!”
“Ik begeer niet anders dan gevangen te zijn”, antwoordde Wronski met zijn rustige, goedmoedige glimlach. “Wanneer ik mij beklaag, is het alleen, omdat ik te weinig gevangen ben, om je de waarheid te zeggen.”

naar: Anna Karenina, Leo Tolstoj

Anna probeert Wronski er vervolgens van te overtuigen dat het beter is haar niet meer te benaderen:

tekst 5
“Ik had u dit al lang willen zeggen, ging zij voort”, terwijl zij hem vastberaden aanzag en een gloeiend rood over haar gezicht trok, “en ik ben vandaag gekomen, omdat ik wist dat ik u hier zou ontmoeten. Ik ben gekomen om u te zeggen, dat dit uit moet zijn. Ik heb nooit voor iemand gebloosd, maar u maakt, dat ik voortdurend een gevoel van schuld heb.”
“Wat wilt u van mij?” vroeg hij ernstig en eenvoudig.
“Ik wil dat u naar Moskou gaat” antwoordde zij.
“Dat wilt u niet”, zei hij.
Zij verzamelde al haar wilskracht om te zeggen wat zij zeggen moest; maar in plaats daarvan liet zij haar blik vol liefde op hem rusten en antwoordde niet.
“Ja, het is waar!” dacht hij verrukt. “En ik wanhoopte al en zag geen uitkomst meer. Het is waar! Zij heeft mij lief! Zij bekent het”.

naar: Anna Karenina, Leo Tolstoj

De filosoof Harry Frankfurt sluit in zijn theorie over de vrije wil aan bij Hume. Hoewel Frankfurt het voor een groot deel met Hume eens is, laten Anna’s gevoelens zich beter analyseren door Frankfurts theorie, dan door die van Hume. Het is echter de vraag of het dilemma waarin Anna zich bevindt - door haar liefde die zij voor haar zoon voelt en de liefde die ze voor Wronski voelt - niet weer een probleem vormt voor de theorie van Frankfurt.

Zijn Anna en Wronski vrij volgens Frankfurt?
Beargumenteer je antwoord voor Anna met behulp van tekst 5
Beargumenteer je antwoord voor Wronski met behulp van tekst 1.
Leg vervolgens uit waarom Frankfurt het dilemma waarin Anna zich bevindt geen probleem zou vinden voor zijn theorie.