Background image

terug

Vraag 14

In het in tekst 5 genoemde televisieprogramma deed Brown zich voor als ‘motivatie-coach’ die een groep zakenmensen psychologische technieken zal aanleren om succesvoller te zijn in de zakenwereld. Echter, tijdens die ‘training’ probeert Brown de deelnemers zonder dat ze het weten te beïnvloeden om criminele activiteiten uit te voeren. Hij begint met opdrachten waarin de deelnemers kleine vergrijpen moeten plegen, maar allengs worden de opdrachten zwaarder en ernstiger.
De deelnemers hebben allemaal een goed inkomen en geen strafblad. Toch gaat bijna iedereen akkoord met Browns opdracht om te stelen uit een winkel. De deelnemers vertellen elkaar achteraf dat het stelen hen een gevoel van opwinding heeft gegeven.
Volgens onder andere de filosoof John Gray lijkt het groepsgedrag van mensen erg op groepsgedrag bij dieren.

Waarom zou het idee dat deze zakenmensen uit vrije wil handelen volgens Gray problematisch zijn wanneer je het beziet vanuit de overeenkomst tussen groepsgedrag bij dieren en mensen?
Beargumenteer je antwoord en leg uit wat dit antwoord betekent voor de mogelijkheid van vrije wil als voorwaarde voor verantwoordelijkheid.