Background image

terug

Vraag 12

Op de website van de Vlaamse tv-zender Canvas werd in december 2008 het programma Virus aangekondigd dat een gehele aflevering wijdde aan de illusionist Derren Brown. De aankondiging luidde:

tekst 5

VIRUS haalt vanavond het slechtste in je boven. Zonder dat je het zelf beseft […]. Derren Brown is een Brits …. Ja, een Brits wat eigenlijk? Zelf omschrijft hij zich als een entertainer die speelt met magie, suggestie, psychologisch inzicht en misleiding. Klinkt allemaal vrij onschuldig? Wacht tot je ‘The Heist’ hebt gezien, een televisieprogramma dat Brown maakte voor Channel 4. Uitgangspunt: kun je via (onbewuste) conditionering een groep brave, de wet respecterende burgers zover krijgen dat ze volledig uit eigen beweging een geldtransport overvallen?
naar: http://virus.canvas.be, 2 december 2008
Derren Brown is een vooraanstaande illusionist die psychologische trucs gebruikt om menselijk gedrag te voorspellen en te manipuleren. In tegenstelling tot veel van zijn collega-illusionisten legt Brown echter aan zijn publiek uit hoe zijn trucs in elkaar zitten. Hij maakt televisieprogramma’s om aan te tonen dat je helemaal niet over bovennatuurlijke gaven hoeft te beschikken om mensen in illusies te laten geloven.
Hij laat in zijn programma’s mensen optreden die denken dat ze uit vrije wil handelen, maar in feite − zonder dat ze dat weten − door Brown worden gemanipuleerd.
Ook trekt Brown ten strijde tegen illusionisten, mediums en zogenaamde ‘paranormalen’ die beweren over bovennatuurlijke gaven te beschikken. Hij daagt iedereen die claimt gebruik te maken van bovennatuurlijke krachten uit om deze gave wetenschappelijk te laten testen. Tot op heden is niemand er volgens Brown in geslaagd dergelijke wetenschappelijke tests te doorstaan.
Voor veel mensen is het een aantrekkelijk idee dat ook de vrije wil een bovennatuurlijke kracht is.

Waarom is het idee van vrije wil als bovennatuurlijke kracht voor veel mensen aantrekkelijk?
Leg in je argumentatie uit waarom iemand die claimt anderen te kunnen manipuleren met behulp van bovennatuurlijke krachten een hedendaagse natuurwetenschappelijke test niet zal doorstaan.