Background image

terug

Vraag 1

Aan het begin van een uitzending van het televisieprogramma Pauw & Witteman (oktober 2009) wordt de aanwezigen aan tafel gevraagd of ze geloven dat God bestaat. Er ontstaat een discussie waarin de presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman verweten wordt zich arrogant en badinerend uit te laten ten aanzien van gelovigen.
Onder de genodigden aan tafel is schrijver Kluun, verantwoordelijk voor het essay van de maand van de spiritualiteit, dat verscheen onder de titel ‘God is gek. De dictatuur van het atheïsme’. Het essay gaat uit van een onderzoek waaruit is gebleken dat slechts 14% van alle Nederlanders zegt absoluut níet in een God of hogere macht te geloven of zegt overtuigd atheïst te zijn.
In het essay gaat Kluun op zoek naar zijn persoonlijke antwoord op de vraag:
“Hoe kun je als weldenkend mens geloven in God, de menselijke ziel of leven na de dood?”
In aanloop naar het schrijven van dit essay mailt Kluun Nederlandse opiniemakers, wetenschappers en filosofen met de vraag of God bestaat. Pauw en Witteman beantwoorden de vraag of God bestaat met een stellig ‘Nee’.
Zou de middeleeuwse aartsbisschop Anselmus van Canterbury in staat zijn geweest te reageren, dan zou hij de vraag of God bestaat met een stellig ‘Ja’ hebben beantwoord, wellicht inclusief bewijsvoering. Hoewel hij zou toegeven dat het mogelijk is dat dwazen het bestaan van God toch nog ontkennen.
1 Hoe is het volgens Anselmus mogelijk dat Pauw en Witteman het bestaan van God ontkennen?
Maak in je antwoord duidelijk waarom God volgens Anselmus noodzakelijk in de werkelijkheid bestaat, en waarom dit alleen voor God geldt.