Background image

terug

Vraag 7

In een interview in NRC Handelsblad van 26 juli 2008 haalt minister André Rouvoet het humanisme aan om een vergelijking te maken tussen rede en geloof als diepste overtuiging in een debat.
Deze vergelijking doet enigszins denken aan de wetenschapsfilosofische discussie tussen Karl Popper en Paul Feyerabend over de status van wetenschap. Rouvoet zegt in het interview het volgende over de vergelijking tussen geloof en rede. Dit interview vind je in de bijlage "Wat humanisten vinden"

In reactie op dit interview met Rouvoet schrijft de voorzitter van het Humanistisch Verbond Rein Zunderdorp over de overeenkomst tussen geloof en wetenschap. Dit vind je in de bijlage "De overeenkomst volgens Rouvoet".

Met deze laatste zin van de bijlage "De overeenkomsten volgens Rouvoet" stelt Zunderdorp dat geloof en wetenschap op fundamenteel andere manieren tot kennis komen.

Op welke van de twee visies op wetenschap zou Zunderdorp in dit geval de argumentatie voor zijn stelling het beste kunnen baseren – op de wetenschapsvisie van Popper of op de wetenschapsvisie van Feyerabend?
Geef in je argumentatie duidelijk de posities van Popper en Feyerabend weer.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Humanisme
Bijlage: Wat humanisten vinden
Bijlage: De overeenkomst volgens Rouvoet