Background image

terug

Vraag 11

De linkse terreurbeweging Rote Armee Fraktion (RAF) deed in de jaren zeventig in Duitsland nogal wat stof opwaaien, met berovingen van banken, moorden en verschillende bomaanslagen waarbij meer dan dertig slachtoffers vielen.
De RAF werd opgericht in 1968 door Andreas Baader en Gudrun Ensslin.
Een ander kernlid van de RAF was de linkse journaliste Ulrike Meinhof. Daarom werd de RAF ook wel Baader-Meinhof Gruppe genoemd. Via de weg van geweld en terreur probeerde de RAF een socialistische heilsstaat te verwezenlijken.
De RAF-leden hielden er utopische ideeën op na over een socialistische maatschappij, die de kapitalistische samenleving met haar ongebreideld materialisme zou moeten vervangen.
De bestaande samenleving zag men als onrechtvaardig, omdat deze de macht en welvaart ongelijk verdeelde. Verder zag men haar als gewelddadig en gestuurd door een oneerlijk waarden- en normensysteem. De RAF-leden meenden zelf dat ze een strijd streden voor een nobel doel: een grotere gelijkheid en rechtvaardiger sociaaleconomische verhoudingen.
Uiteindelijk bestond de Baader-Meinhof Gruppe bijna dertig jaar, want in 1998 hief de groep zichzelf op.

naar: Volkskrant Magazine van 17 september 2005

Het denken over rechtvaardigheid kent in de filosofie een lange geschiedenis.
Bij Plato is het een deugd die zowel op de samenleving als op het individu slaat.
Aristoteles geeft later een nadere indeling van die deugd. Zo onderscheidt hij distributieve en correctieve rechtvaardigheid.


Eén van RAF-terroristen van de tweede generatie was Knut Folkerts. In 1976 werd Folkerts in Utrecht gesignaleerd waar de politie hem wilde arresteren. Bij die arrestatie schoot Folkerts een Utrechtse politieagent dood en verwondde hij een tweede.
Voor moord en een poging tot moord werd hij in 1977 in Nederland tot twintig jaar veroordeeld. Omdat Folkerts voor soortgelijke misdaden in Duitsland werd gezocht, werd hij al na enkele maanden aan Duitsland uitgeleverd. Daar werd hij voor de misdaden die hij pleegde in Duitsland tot levenslang veroordeeld.
Met de Nederlandse justitie werd de afspraak gemaakt dat Folkerts zijn straf voor de misdaden in Nederland van twintig jaar niet meer hoefde uit te zitten: met levenslang was hij genoeg gestraft. Van de levenslange veroordeling zat Folkerts achttien jaar onder zeer moeilijke omstandigheden (streng geïsoleerd) uit. In 1995 kwam hij na een ingewikkelde juridische procedure vervroegd vrij.


Leg uit dat de RAF voor beide soorten rechtvaardigheid opkomt.