Background image

terug

Vraag 9

Rabbae lijkt gecharmeerd te zijn van de mediterrane levenskunst, waarbinnen gastvrijheid al van oudsher als een belangrijke deugd wordt beschouwd. Toch heeft deze een keerzijde, die zij als volgt beschrijft.

hartelijkheid tot het standaardrepertoire

Hoewel deze hartelijkheid tot het standaardrepertoire van de meeste Marokkanen behoort, waardoor je je heerlijk welkom voelt als je bij iemand op bezoek gaat en menigmaal wordt uitgenodigd door onbekenden, blijkt het moeilijk waarachtige aansluiting bij de mensen te vinden, aansluiting zoals ik die heb met mijn vrienden en familie in Nederland. In het buitenland wonend, merk je pas hoe ‘gefinetuned’ je bent op het gedrag en gevoelsleven van de mensen uit je eigen land. En zij op jou.
Wat ik hier mis zijn bijvoorbeeld de interesse en inhoudelijke aspecten van je werk of je studie, gesprekken over filosofische en intellectuele kwesties.

naar: NRC-Handelsblad van 31 december 2005

Niet alleen ‘het goede leven’ neemt een belangrijke plaats in binnen de deugdethiek, ook zelfverwerkelijking is een centraal begrip. Er bestaat een specifieke deugdethische opvatting van levenskunst, waarin zelfverwerkelijking een belangrijke rol speelt.
Geef aan de hand van tekst hartelijkheid tot het standaardrepertoirein je eigen woorden weer hoe levenskunst en zelfverwerkelijking met elkaar samenhangen binnen de Aristotelische deugdethiek.
Leg in je antwoord de drie begrippen ‘doel’ (‘telos’), ‘praxis’ en ‘phronèsis’ uit en pas deze toe op de casus in tekst hartelijkheid tot het standaardrepertoire.