Background image

terug

Vraag 6

Arne Naess is een Noors filosoof en grondlegger van de Deep Ecology Movement. Een beweging die als uitgangspunt voor ecologie niet alleen de levende natuur neemt, maar ook de levenloze natuur als bergen, meren en delfstoffen als onderdeel ziet van een groter ecologisch systeem. Hij laat zich hierbij inspireren door de Nederlandse filosoof Spinoza.
Volgens Spinoza zijn God en de natuur synoniem: alles wat bestaat - mensen, dieren, dingen - is een verschijningsvorm van God. Je kunt dus stellen dat God niets anders is dan de natuur. Op basis van deze zienswijze kan men beredeneren dat natuurbehoud uit liefde voor de natuur eigenlijk neerkomt op
natuurbehoud uit liefde voor God.
In de lijn van Thomas van Aquino redenerend, zou je handelen uit liefde voor God (hier: de natuur) kunnen beschouwen als handelen vanuit een theologale deugd.
Dit roept de vraag op of je natuurbehoud uit liefde voor de natuur kunt zien als natuurbehoud op grond van de theologale deugd van de liefde.

Vind jij dat, uitgaande van bovenstaande visie van Spinoza op de aard van de natuur en God, de liefde voor de natuur als een theologale deugd in de zin van Thomas van Aquino beschouwd kan worden?
Beargumenteer je antwoord en maak duidelijk wat theologale deugden in de zin van Thomas zijn en waarin zij afwijken van kardinale deugden.