Background image

terug

Vraag 3

De dierenarts die bij het beheer van de Oostvaardersplassen is betrokken, de heer Luten, is voorstander van een zelfregulerend ecosysteem.


grazers in de Oostvaardersplassen

De conditie van de grazers in de Oostvaardersplassen wordt in de gaten gehouden door de beheerders van Staatsbosbeheer, samen met dierenarts Henk Luten, gespecialiseerd in wilde dieren. Luten heeft naar eigen zeggen steeds meer begrip gekregen voor het ecologische beheer. Luten: “Het is nooit leuk om dieren te zien sterven, maar het is wel de consequentie van een systeem dat voor de dieren een grote vrijheid en harmonie inhoudt, veel meer dan elders in Nederland. Ze hoeven niks en mogen alles. Ga maar eens kijken hoe mooi bijvoorbeeld de Heckrunderen er nu bij lopen. Ze vreten zich helemaal klem. Er komt wekelijks drie tot vijf kilo aan. Het vet trilt van de kont. Laat ik het zo zeggen: als ik een koe was, dan zou ik in de Oostvaardersplassen willen lopen.”

naar: NRC-Handelsblad van 13 juli 2005

Stel dat je op basis van de tekst grazers in de Oostvaardersplassen concludeert dat de meeste dieren uiteindelijk goed af zijn.
Stel bovendien dat je deze overweging uitbreidt tot een algemeen ethisch principe, zodat ze niet alleen van toepassing is op dieren, maar ook op mensen.

Leg uit waarom je deze redenering dan utilistisch kunt noemen en maak daarbij duidelijk wat onder utilisme verstaan wordt.
Geef een punt van kritiek op deze utilistische benadering van het al dan niet bijvoederen van de grote grazers in de Oostvaardersplassen.