Background image

terug

Vraag 13

Voor een van de eurolanden levert onderzoeksbureau EcoView prognoses van de economische ontwikkelingen in dat land. Zo berekent EcoView, uitgaande van verschillende veronderstellingen, jaarlijks de te verwachten economische groei. Voor 2008 hanteert het bureau twee scenario’s. De veronderstellingen en de resultaten daarvan staan in de tabel.

 prognose 2008   scenario 1       scenario 2    
 veronderstellingen  koers van de euro
 stijging arbeidsproductiviteit
 gemiddelde cao-loonstijging
 groei wereldhandel

$ 1,35
1,25%
1,5%
3,5%

$ 1,25
1,75%
1,5%
5,0%
 resultaten
 reële economische groei
 nominale economische groei

1,5%
4,5%

3,0%
5,0%
 opmerkingen
 procenten: ten opzichte van voorafgaand jaar
 economische groei: groei nationaal product


Een politieke partij maakt gebruik van de prognose van bureau EcoView. Deze partij vindt het wenselijk dat het financieringstekort van de overheid in procenten van het nationale product de komende jaren jaarlijks 0,5 procentpunt lager wordt. Volgens de partij is deze doelstelling voor 2008 in scenario 2 haalbaar.
Over 2007 zijn de volgende gegevens beschikbaar.
  • overheidsuitgaven (exclusief aflossing staatsschuld) € 150 miljard
  • overheidsontvangsten € 140 miljard
  • nationaal product € 400 miljard
  • financieringstekort van de overheid 2,5% van het nationale product
Bij het opstellen van de begroting worden de overheidsuitgaven (exclusief aflossing staatsschuld) jaarlijks verhoogd met een percentage gelijk aan de reële economische groei. De overheidsontvangsten worden jaarlijks verhoogd met een percentage gelijk aan de nominale economische groei.

Is de doelstelling met betrekking tot het financieringstekort in scenario 2 in 2008 haalbaar? Verklaar het antwoord met een berekening.