Background image

terug

Vraag 6

Sinds het begin van de twintigste eeuw vindt in Nederland eutrofiëring van de zoetwaterecosystemen plaats. Een belangrijke oorzaak daarvan is de toenemende concentratie fosfaat in het oppervlaktewater. Aanvankelijk namen de groenwieren sterk toe en vervolgens ontstond een competitie tussen groenwieren en blauwwieren (= cyanobacteriën). Daarna namen de blauwwieren de plaats in van de groenwieren.
Over deze ontwikkeling worden de volgende beweringen met betrekking tot de factor licht gedaan:

  1. licht werd voor groenwieren een beperkende factor,
  2. licht was voor blauwwieren een beperkende factor,
  3. groenwieren kunnen bij lage lichtintensiteit sneller groeien dan blauwwieren,
  4. blauwwieren kunnen bij lage lichtintensiteit sneller groeien dan groenwieren.
De lichtintensiteit in de natuurlijke omgeving in Nederland overschrijdt niet de tolerantiegrens voor licht van groenwieren en van blauwwieren.

Welke van deze beweringen geven een verklaring voor de hierboven beschreven toename van blauwwieren in deze ecosystemen?