terug
Vraag 31
Hoewel het vetgehalte van geitenmelk iets hoger is, is de melk lichter verteerbaar dan koemelk. Dat wil zeggen dat het voedingsmiddel een korte verblijftijd in het darmkanaal heeft en snel kan worden opgenomen. Wanneer melk na het drinken in de maag komt, verandert de structuur: de eiwitten worden gedenatureerd en vormen vlokken. Geitenmelkeiwitten vormen in de maag een zachtere en lossere massa (het stremsel) dan koemelkeiwitten.
De samenstelling van geitenmelk vertoont een grote overeenkomst met die van koemelk (zie tabel).
|
samenstelling per 100 mL |
|
geitenmelk |
koemelk |
energie (kJ) |
281 |
269 |
lactose (g) |
4,2 |
4,6 |
eiwit (g) |
3,7 |
3,3 |
vet (g) |
3,9 |
3,6 |
Calcium (mg) |
127 |
120 |
Fosfor (mg) |
109 |
92 |
IJzer (mg) |
0,05 |
0,06 |
Kalium (mg) |
181 |
141 |
Natrium (mg) |
42 |
45 |
vitamine A (μg) |
74 |
31 |
vitamine B1 (μg) |
49 |
37 |
vitamine B2 (μg) |
150 |
180 |
pantotheenzuur (μg) |
310 |
350 |
vitamine B6 (μg) |
27 |
36 |
biotine (μg) |
3,9 |
3,5 |
foliumzuur (μg) |
0,8 |
6,4 |
vitamine B12 (μg) |
0,07 |
0,41 |
vitamine D (μg) |
0,25 |
0,174 |
|
Iemand concludeert op basis van de gegevens in de tabel dat een vrouw die zwanger is beter geitenmelk kan gaan drinken in plaats van (dezelfde hoeveelheid) koemelk.
Geef twee argumenten waarom deze conclusie niet getrokken kan worden.