Background image

terug

Vraag 8

De zuurstoftransportcapaciteit van bloed is de maximale hoeveelheid zuurstof die (een bepaald volume) bloed kan bevatten. De hematocrietwaarde geeft aan welk percentage van het bloed uit cellen bestaat. In normale situaties ligt de hematocrietwaarde bij een volwassene tussen 30 en 40%.
In bijlage "Zuurstoftransportcapaciteit" is het verband weergegeven tussen zowel de hematocrietwaarde en de zuurstoftransportcapaciteit van bloed als tussen de hematocrietwaarde en de viscositeit van bloed.

Door het kunstmatig verdunnen van het circulerende bloed met een plasmavervangend middel ontstaat hemodilutie (verdunnen van bloed). Een plasmavervanger kan worden gebruikt ter vervanging van volbloed bij een transfusie. Volbloed is bloed dat geen bewerking heeft ondergaan.
Bij een persoon die veel bloed heeft verloren, wordt het effect van een transfusie met volbloed vergeleken met het effect van een transfusie met een plasmavervangend middel.
Over deze vergelijking wordt een aantal beweringen gedaan:

  1. door hemodilutie neemt de concentratie rode bloedcellen en de zuurstoftransportcapaciteit van het bloed per volume-eenheid af;
  2. door een transfusie met volbloed neemt de concentratie rode bloedcellen en de zuurstoftransportcapaciteit van het bloed per volume-eenheid toe;
  3. door hemodilutie neemt de concentratie rode bloedcellen af en neemt de zuurstoftransportcapaciteit van het bloed per volume-eenheid toe.
Welke van deze beweringen is of welke zijn juist?

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Zuurstoftransportcapaciteit