Background image

terug

Vraag 40

Op de kaart van bijlage "Europa" zijn de EU-landen, de kandidaat-EU-landen en de niet-EU-landen weergegeven.
Stel dat je een spreidingskaart van het BNP van de vijftien huidige EU-landen en de tien kandidaat-EU-landen wilt maken. Je moet dan een aantal beslissingen nemen. Je moet bijvoorbeeld minstens weten in hoeveel klassen je die vijfentwintig verschillende BNP-bedragen wilt verdelen. Daarmee samenhangend is de klassenbreedte van belang. Kies je de klassenbreedte te groot dan ontstaat er geen duidelijk spreidingspatroon. Kies je de klassenbreedte te klein dan blijven sommige klassen leeg en ontstaat er een nietszeggend spreidingspatroon. Om het je wat gemakkelijker te maken, zijn al enkele beslissingen voor je genomen. Op de bijlage bij de volgende twee vragen staat een legenda met vijf klassen die betrekking heeft op het BNP van de landen uit bijlage "BNP EU en kandidaat-EU-landen".

Vul het aantal euro's in de legenda in, waarbij je rekening houdt met de volgende voorwaarden:

  • Kies de klassenbreedte zodanig dat alle klassen gevuld zijn. Er is dus geen klasse waar niet minimaal één land in past.
  • De klassen hebben alle een gelijke breedte, met uitzondering van de vijfde (= de hoogste) klasse. Deze klasse is aangegeven met 'meer dan …'.
  • De klassenbreedte is een veelvoud van € 1.000.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: BNP EU en kandidaat-EU-landen
Bijlage: Europa
Bijlage: Uitwerkbijlage - BNP EU