Background image

terug

Eerste biologische varkensboer failliet

Uit een krant (eind 2000):
Eerste biologische varkensboer failliet
Vorige week heeft varkensboer Krul het faillissement aangevraagd voor zijn biologische varkensfokkerij. Daarmee is Krul de eerste Nederlandse biologische varkensfokker die aangeeft het hoofd niet langer boven water te kunnen houden.
Enkele jaren geleden had Krul nog een intensieve varkensfokkerij. De hoge milieuheffingen, het gevaar van varkenspest en de door het Ministerie van Landbouw in het vooruitzicht gestelde subsidies trokken Krul destijds over de streep om over te stappen naar de biologische varkensfokkerij. Een teleurgestelde boer Krul: „En nog steeds wacht ik op de beloofde overheidssubsidies die de extra kosten zouden compenseren. De extra investeringen ter verbetering van de leefomgeving van mijn varkens en de hogere kosten voor veevoer heb ik dus zelf moeten betalen. In mijn bedrijfsplan ben ik steeds uitgegaan van overheidssubsidies op de investeringen en het veevoer. Zonder subsidies red je het niet als biologische varkensfokker.”

In dit figuur is de marktsituatie in Nederland van biologisch varkensvlees in het jaar 2000 weergegeven.



De productiecapaciteit van varkensfokker Krul bedraagt 50.000 kilogram biologisch varkensvlees per jaar. Varkensfokker Krul onderscheidt twee kostenfuncties: één voor de situatie zonder overheidssubsidies en één voor de situatie met overheidssubsidies:
TK (zonder subsidies) = 4q + 35.000
TK (met subsidies) = 3q + 20.000

De symbolen hebben de volgende betekenis:
TK = de totale kosten per jaar in euro's
q = het geproduceerde en verkochte aantal kilo's biologisch varkensvlees per jaar