Background image

terug

Artikel 23 van de Grondwet

Artikel 23 van de Grondwet

1. De regering zorgt voor het onderwijs.

2. Iedereen mag onderwijs geven. Maar de overheid houdt toezicht op de kwaliteit van het onderwijs en onderwijsgevenden.

3. De overheid zorgt voor openbaar onderwijs. Openbaar onderwijs is voor iedereen.
Ook voor mensen met een godsdienst of een bepaalde levensovertuiging. In de wet staat hoe de overheid zorgt voor het openbaar onderwijs.

4. (…)

5. In de wet staan de eisen die de overheid moet stellen aan de kwaliteit van het openbaar onderwijs en het bijzonder onderwijs2). Het bijzonder onderwijs bepaalt zelf hoe het onderwijs eruit ziet.

6. De eisen voor de kwaliteit van het basisonderwijs zijn zo opgeschreven, dat de kwaliteit van het bijzonder en het openbaar onderwijs hetzelfde kan zijn. Het bijzonder onderwijs mag wel zelf bepalen welke boeken en welke andere leermiddelen het gebruikt. Ook mag het bijzonder onderwijs zelf bepalen welke onderwijzers lesgeven.

7. Bijzondere basisscholen krijgen van de overheid evenveel geld als openbare basisscholen. In de wet staat hoeveel geld het bijzonder voortgezet onderwijs van de overheid krijgt.

naar: K. Heij & W. Visser: De Grondwet in eenvoudig Nederlands (2007), pagina 61

noot 2 Bijzondere scholen zijn, in tegenstelling tot openbare scholen, opgericht door particuliere instellingen zoals verenigingen of kerkgenootschappen, maar worden wel bekostigd door de overheid.