Background image

terug

Knipperlicht

Karel heeft elektrische modeltreinen als hobby. Hij wil met behulp van zijn kennis van de fysische informatica een automatisch knipperlicht ontwerpen bij een spoorwegovergang. Het knipperlicht moet knipperen als er geen trein nadert en constant branden als er wel een trein aankomt.
Hij vindt in een elektronicablad een bouwtekening die als onderdeel van een knipperlichtinstallatie gebruikt kan worden. De bouwtekening staat hieronder.



In het blad staat bij de bouwtekening een tabel die laat zien hoe de waarde van het signaal van de uitgang C afhangt van de waarde van de signalen op de ingangen A en B. Deze is weergegeven in een tabel.

situatie signaal in A signaal in B signaal in C
I laag laag hoog
II laag hoog laag
III hoog laag hoog
IV hoog hoog hoog

Karel zet de schakeling in elkaar.Vervolgens sluit hij een pulsgenerator aan op ingang B. In de onderstaande figuur staat het signaal op ingang B als functie van de tijd.



Onder de rails is, vlak voor de spoorwegovergang, een drukschakelaar geplaatst. De schakelaar geeft een laag signaal door als er geen trein in de buurt is en een constant hoog signaal gedurende de tijd dat er een trein over de rails boven de schakelaar rijdt. Het signaal dat de schakelaar doorgeeft, wordt toegevoerd aan ingang A.
De schakeling zou nu naar verwachting moeten werken: de LED knippert als er geen trein is en brandt constant als er wel een trein is.