Background image

terug

Nederlandse schepen

In 1999 is het totale vervoer met Nederlandse schepen gegroeid tot 320 miljoen ton goederen. Daarvan betreft 96 miljoen ton goederen binnenlands vervoer.

In deze tabel staan gegevens over het vervoer met Nederlandse schepen in 1999. De cijfers betreffen veranderingen ten opzichte van 1998.

tabel

binnenlands vervoer internationaal vervoer
vervoerde hoeveelheid goederen + 8% + 12%
vervoersprestatie in ton-kilometers¹ + 21% + 10%


¹ Een ton-kilometer is een eenheid die aangeeft dat één ton lading is vervoerd over één kilometer.



De heer Peters is eigenaar en schipper van een vrachtschip waarmee cement wordt vervoerd.Voor 1999 gelden de volgende gegevens voor het bedrijf van Peters:

Productiecapaciteit                800.000 ton-kilometer
Totale variabele kosten          2Q
Totale constante kosten         525.000
Totale opbrengst                   2,75Q
Q is de afzet in ton-kilometers; de kosten en opbrengsten luiden in euro?s.



Peters verwacht dat na het jaar 2000 de opbrengst van een ton-kilometer 2,25 euro bedraagt. Doordat de kostengegevens niet veranderen, wordt het bedrijf van Peters bij iedere productieomvang verliesgevend. Dit verlies is minimaal als de productie maximaal is.



Om uit de verliezen te komen, overweegt Peters zijn schip te vervangen door een nieuw schip. De productiecapaciteit van het nieuwe schip is drie keer zo groot als de huidige productiecapaciteit, terwijl de personeelsbezetting gelijk blijft. De variabele kosten per ton-kilometer zijn in vergelijking met het huidige schip 28% lager. De constante kosten bedragen na de investering in het nieuwe schip 1.000.000 euro per jaar.