Background image

terug

Uitzendbranche blijft groeien

Uit een krant:

Uitzendbranche blijft groeien

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de uitzendbranche in het eerste kwartaal van 1998 flink is gegroeid. In vergelijking met het eerste kwartaal van 1997 is het aantal gewerkte uren door uitzendkrachten met 15,6% gestegen. In het eerste kwartaal van 1998 hebben uitzendkrachten 84.760.000 uren gewerkt, hetgeen volgens berekeningen van het CBS overeenkomt met 163.000 fulltime banen.


Het aantal personen dat in het eerste kwartaal van 1998 als uitzendkracht stond geregistreerd, is groter dan 163.000. Een oorzaak voor dit verschil is dat sommige personen niet het gehele kwartaal via een uitzendbureau werken.


De ontwikkeling van de werkgelegenheid via uitzendbureaus in de periode 1990-1998 staat weergegeven in dit figuur.



De totale werkloosheid in Nederland is onderhevig aan seizoensinvloeden. De seizoenswerkloosheid die hiervan het gevolg is, heeft een vast patroon. Ook in de werkgelegenheid via uitzendbureaus in het figuur zijn seizoensinvloeden herkenbaar. Er is een samenhang tussen de seizoenswerkloosheid en de werkgelegenheid via uitzendbureaus.


De veranderingen in de werkgelegenheid via uitzendbureaus in het figuur zijn ook het gevolg van ontwikkelingen in de conjunctuur. Om een verandering van de werkgelegenheid vast te stellen kan de werkgelegenheid in een bepaald kwartaal worden vergeleken met het voorafgaande kwartaal of met hetzelfde kwartaal van het voorafgaande jaar.