Background image

terug

Filebestrijding met rekeningrijden

Filebestrijding met rekeningrijden
Om de filevorming rond de grote steden terug te dringen, kan rekeningrijden worden ingevoerd. Bij rekeningrijden moeten automobilisten die in de spits gebruikmaken van de autowegen rondom de grote steden een heffing betalen.

Op de rondweg van Eindhoven vinden in de uitgangssituatie, vóór het invoeren van een heffing, zowel in de ochtendspits als in de avondspits dagelijks 17.000 autoritten plaats.

Er is onderzoek gedaan naar de verkeersproblemen op de rondweg van Eindhoven. Een van de resultaten van dit onderzoek is, dat het verband tussen het dagelijkse aantal autoritten in de ochtendspits en de filevorming in kaart is gebracht. Dit verband staat in de tabel.

Tabel

aantal autoritten in de ochtendspitsaantal dagen per jaar dat er files in de ochtendspits worden verwacht
12.000 15
13.000 20
14.000 30
15.000 50
16.000 100
17.000 200


Toelichting bij de Tabel
De kans op filevorming in de ochtendspits is blijkbaar groter naarmate er meer autoritten plaatsvinden. Zo vinden er, vóór het invoeren van een heffing, dagelijks 17.000 autoritten in de ochtendspits plaats en worden er op 200 dagen per jaar in de ochtendspits files verwacht op de rondweg van Eindhoven. Als het aantal autoritten in de ochtendspits wordt teruggedrongen tot 15.000, worden er op nog maar 50 dagen per jaar in de ochtendspits files verwacht op de rondweg van Eindhoven.

Een ander resultaat van het onderzoek is, dat het verband tussen de hoogte van de heffing per autorit en het aantal autoritten in de spits in kaart is gebracht. Daarbij blijkt dat het verkeer in de ochtendspits anders reageert op het invoeren van een heffing dan het verkeer in de avondspits. Doordat er in de avondspits naar verhouding meer privé wordt gereden, is het verkeer in de avondspits gevoeliger voor het invoeren van een heffing dan het verkeer in de ochtendspits. Het verband tussen de hoogte van de heffing per autorit en het aantal autoritten in de spits staat in dit figuur.



Figuur



In het figuur uit de bijlagen zijn twee lijnen weergegeven, lijn A en lijn B. Eén lijn heeft betrekking op de ochtendspits, de andere lijn heeft betrekking op de avondspits.