Background image

terug

Zit er muziek in The Weegees?

Zit er muziek in The Weegees?
The Weegees is een popgroep die uit leerlingen van havo 5 bestaat. Omdat The Weegees veel succes hebben op schoolfeesten, spelen de bandleden met de gedachte enkele nummers op te nemen in een muziekstudio en op CD uit te brengen. Ze vragen zich af of dit project financieel haalbaar is en gaan naar hun economieleraar om advies. De economieleraar maakt er meteen een praktische opdracht van voor Irene en Jacob, twee leden van de Weegees.

De hoofdvraag van de praktische opdracht voor Irene luidt: breng de kosten en opbrengsten in kaart van het opnemen van een CD door The Weegees. Een van de deelvragen van de praktische opdracht luidt: bij welke afzet wordt geen winst of verlies gemaakt? Ga bij de opbrengst uit van een vaste verkoopprijs.

Irene presenteert een maand later de volgende resultaten:
Ik heb twee mogelijkheden bekeken. Mogelijkheid 1 is gebruikmaken van de studio van een kennis, mogelijkheid 2 is een professionele studio inschakelen.
Mogelijkheid 1: het opnemen van de muziek kost € 900. Per geproduceerde CD komt daar nog € 3 bij. De totale constante kosten bedragen dus € 900 en de gemiddelde variabele kosten € 3 per CD.
Mogelijkheid 2: het opnemen van de muziek kost € 2.250. Per geproduceerde CD komt daar nog € 5 bij. De totale constante kosten bedragen in dit geval dus € 2.250 en de gemiddelde variabele kosten € 5 per CD.

Er is verschil in kwaliteit van de door de kennis en door de professionele studio geproduceerde CD. Daarom ben ik uitgegaan van een verkoopprijs van € 12 bij de keuze van mogelijkheid 1 en € 20 bij de keuze van mogelijkheid 2.

Bovendien heeft Irene een grafiek gemaakt van de totale opbrengsten en de totale kosten voor mogelijkheid 1 en 2. In de grafiek heeft zij echter de lijnen nog niet benoemd en nagelaten een schaalaanduiding op de assen te maken.