Background image

terug

Langdurig werklozen zorgenkindjes?

uit een krant:
Langdurig werklozen zorgenkindjes?
Personen die een jaar of langer werkloos zijn, de langdurig werklozen, maken zelfs bij een krappe arbeidsmarkt weinig kans op een betaalde baan. De overheid streeft ernaar de kansen van langdurig werklozen op de arbeidsmarkt te vergroten. Daarom heeft de overheid enige jaren geleden een loonkostensubsidie ingesteld in de vorm van een vrijstelling van het betalen van het werkgeversaandeel in de sociale premies.
Het grootste deel van de langdurig werklozen is laaggeschoold. Door scholing aan te bieden, probeert de overheid de drempel voor langdurig werklozen naar een baan te verlagen. Om deze scholingsprogramma’s te financieren, heeft de overheid voorgesteld de loonkostensubsidie af te schaffen. De vakbond verzet zich tegen dit voorstel.

In een ingezonden brief reageert Ingrid op bovenstaand artikel. Ze is het met de vakbond eens dat al het mogelijke moet worden gedaan om de drempel voor langdurig werklozen naar betaald werk te verlagen. Ingrid vindt dat de zwakke positie van langdurig werklozen niet moet worden overdreven. Ze baseert haar mening op onderstaande gegevens over de ontwikkeling op de arbeidsmarkt in zeven opeenvolgende jaren. Ingrid formuleert de volgende stelling: uit tabel 2 kan worden afgeleid dat het aandeel van de langdurige werkloosheid in de totale werkloosheid daalt als de arbeidsmarkt krapper wordt.

Geregistreerde werklozen in personen naar duur van inschrijving en openstaande vacatures
*procentuele verandering ten opzichte van het voorafgaande jaar