terug
Cholesterol
Cholesterol
De lever maakt per etmaal ongeveer 1 gram cholesterol. Daarnaast wordt cholesterol
opgenomen met het voedsel. Cholesterol is een vetachtige stof die een belangrijke rol speelt
bij de opbouw van celmembranen en die dient als grondstof voor de productie van bepaalde
hormonen.
Onder normale omstandigheden bestaat er een evenwicht tussen de hoeveelheden vet en
cholesterol die door de lever wordt opgenomen en die wordt afgegeven aan het bloed.
Het hormoon insuline heeft invloed op dit evenwicht. Het evenwicht kan verstoord raken,
bijvoorbeeld wanneer de voeding een te grote hoeveelheid verzadigde vetten bevat, of
wanneer iemand een aandoening heeft, zoals suikerziekte.
Cholesterol wordt in het bloed getransporteerd, gebonden in LDL of in HDL. Het LDLcholesterol
kan zich in de wand van bloedvaten ophopen en heet daarom ook wel het
’slechte’ cholesterol. HDL kan cholesterol uit de vaatwand opnemen en naar de lever terug
vervoeren. HDL-cholesterol heet het ’goede’ cholesterol.