Background image

terug

Onderzoek naar de werking van enzymen

In speeksel komt het enzym amylase voor, dat zorgt voor de omzetting van zetmeel in maltose.
Leerlingen vragen zich af welke omstandigheden invloed hebben op de werking van dit enzym.
Zij besluiten een onderzoek te doen naar de invloed van een hoge temperatuur en van de stoffen keukenzout (NaCl) en alcohol (C2H5OH) op amylase.
De uitvoering van het experiment geschiedt als volgt:
Zij nemen vier reageerbuisjes, P, Q, R en S en brengen in elk buisje een mengsel van stoffen.
In elk van de vier buisjes wordt 5 mL zetmeeloplossing gedaan.
Aan buisje P en Q wordt 0,2 mL gedestilleerd water toegevoegd, aan buisje R 0,2 mL alcoholoplossing en aan buisje S 0,2 mL keukenzoutoplossing.
Tenslotte wordt aan de buizen speeksel toegevoegd: aan buis P, R en S elk 0,5 mL speeksel en aan buis Q 0,5 mL gekookt speeksel.
Vanaf het moment dat het speeksel zich in de buisjes bevindt, brengen de leerlingen uit elk van de buisjes, om de minuut, een druppel op een glasplaat en mengen die met een druppel zetmeelindicator (jood-joodkalium).
De indicator heeft een donkergele kleur en kleurt in aanwezigheid van zetmeel blauw.
De resultaten van dit experiment zijn in de tabel hieronder weergegeven.

Tijd Buisje P Buisje Q Buisje R Buisje S
1 minuut blauwpaars blauw blauw paars
2 minuten paars blauw blauwpaars paarsrood
3 minuten rood blauw paars roodbruin
4 minuten bruinig blauw rood grijsbruin
5 minuten grijsbruin blauw bruinig donkergeel
6 minuten donkergeel blauw grijsbruin donkergeel
7 minuten donkergeel blauw donkergeel donkergeel