Background image

terug

IJzer in cornflakes

Op de website van Kellogg’s, een producent van ontbijtgranen, staat het volgende: ‘Al tientallen jaren voegt de voedingsmiddelenindustrie in Europa ijzer toe aan basislevensmiddelen als brood, pasta, ontbijtgranen en andere graanproducten.’ De aanleiding voor deze vermelding was de commotie die was ontstaan door een TV programma van de Keuringsdienst van Waarde. Professor Martijn Katan reageerde in een column ook op deze uitzending. Zie onderstaand tekstfragment.

tekstfragment

Anderhalve week geleden dook de Keuringsdienst van Waarde in de
cornflakes. Keuringsdienst van Waarde is een TV programma dat uitzoekt
wat er echt in eten zit.
Het ging om ijzer. Veel mensen hebben een tekort aan ijzer. Daarom doet
5 Kellogg´s extra ijzer bij de cornflakes. Daar gebruiken ze ijzerpoeder voor.
Dat wordt veel gebruikt voor ijzerverrijking, vooral in Derde-Wereld landen
waar tekorten aan ijzer het vaakst voorkomen. Nadeel is dat het niet
geweldig goed wordt opgenomen in je lichaam, want het ijzer moet in je
maag eerst oplossen in maagzuur en dat gaat niet hard. Maar uit een
10 portie cornflakes haal je nog altijd meer ijzer dan uit een portie spinazie.
Keuringsdienst van Waarde liet zien dat je dat ijzerpoeder er met een
magneet uit kunt vissen. Dat was schrikken. Maar het ijzer in ons lichaam
is nu eenmaal hetzelfde als ijzer in een paperclip.
Vervolgens werd in het programma verteld dat ijzer uit cornflakes niet in
15 het lichaam wordt opgenomen en dat het misschien wel slecht voor je
darmen is. Dat is allebei niet waar. IJzerpoeder is uitgebreid onderzocht,
het werkt, het is veilig en het is officieel toegestaan in eten.
Tot slot zei de Keuringsdienst van Waarde dat Kellogg’s gemalen spijkers
en fietswrakken in cornflakes deed. Daarmee gingen ze over de schreef.
20 Toevoegingen aan levensmiddelen komen van speciale fabrikanten en de
soort ijzer die is toegestaan in levensmiddelen kun je nooit maken door
spijkers fijn te malen.

IJzer wordt in je lichaam uitsluitend opgenomen in de vorm van Fe2+. Daarom moet het ijzerpoeder uit de cornflakes eerst in het maagzuur ‘oplossen’ (regels 8 en 9). Maagzuur kan worden opgevat als verdund zoutzuur. Het ‘oplossen’ van ijzer in maagzuur is een redoxreactie. De opname van ijzer uit cornflakes gaat niet snel, omdat cornflakes vaak in combinatie met melk worden genuttigd. Melk bevat een base.