terug
IJzer in cornflakes
Op de website van Kellogg’s, een producent van ontbijtgranen, staat het
volgende: ‘Al tientallen jaren voegt de voedingsmiddelenindustrie in
Europa ijzer toe aan basislevensmiddelen als brood, pasta, ontbijtgranen
en andere graanproducten.’ De aanleiding voor deze vermelding was de
commotie die was ontstaan door een TV programma van de
Keuringsdienst van Waarde. Professor Martijn Katan reageerde in een
column ook op deze uitzending. Zie onderstaand tekstfragment.
tekstfragment
Anderhalve week geleden dook de Keuringsdienst van Waarde in de |
cornflakes. Keuringsdienst van Waarde is een TV programma dat uitzoekt |
wat er echt in eten zit. |
Het ging om ijzer. Veel mensen hebben een tekort aan ijzer. Daarom doet |
5 Kellogg´s extra ijzer bij de cornflakes. Daar gebruiken ze ijzerpoeder voor. |
Dat wordt veel gebruikt voor ijzerverrijking, vooral in Derde-Wereld landen |
waar tekorten aan ijzer het vaakst voorkomen. Nadeel is dat het niet |
geweldig goed wordt opgenomen in je lichaam, want het ijzer moet in je |
maag eerst oplossen in maagzuur en dat gaat niet hard. Maar uit een |
10 portie cornflakes haal je nog altijd meer ijzer dan uit een portie spinazie. |
Keuringsdienst van Waarde liet zien dat je dat ijzerpoeder er met een |
magneet uit kunt vissen. Dat was schrikken. Maar het ijzer in ons lichaam |
is nu eenmaal hetzelfde als ijzer in een paperclip. |
Vervolgens werd in het programma verteld dat ijzer uit cornflakes niet in |
15 het lichaam wordt opgenomen en dat het misschien wel slecht voor je |
darmen is. Dat is allebei niet waar. IJzerpoeder is uitgebreid onderzocht, |
het werkt, het is veilig en het is officieel toegestaan in eten. |
Tot slot zei de Keuringsdienst van Waarde dat Kellogg’s gemalen spijkers |
en fietswrakken in cornflakes deed. Daarmee gingen ze over de schreef. |
20 Toevoegingen aan levensmiddelen komen van speciale fabrikanten en de |
soort ijzer die is toegestaan in levensmiddelen kun je nooit maken door |
spijkers fijn te malen. |
|
IJzer wordt in je lichaam uitsluitend opgenomen in de vorm van Fe
2+.
Daarom moet het ijzerpoeder uit de cornflakes eerst in het maagzuur
‘oplossen’ (regels 8 en 9). Maagzuur kan worden opgevat als verdund
zoutzuur. Het ‘oplossen’ van ijzer in maagzuur is een redoxreactie. De
opname van ijzer uit cornflakes gaat niet snel, omdat cornflakes vaak in
combinatie met melk worden genuttigd. Melk bevat een base.