Background image

terug

Savo Info

SAVO

Het beursgenoteerde bedrijf SAVO is een toeleverancier in de auto-industrie. Het bedrijf levert onder andere uitlaten, velgen en ruiten aan fabrikanten van personenauto’s en vrachtauto’s.
De aandeelhouders van SAVO hebben altijd kunnen profiteren van de goede resultaten van hun onderneming. SAVO was telkens in staat haar aandeelhouders een ruim deel van de winst uit te keren en tevens een aanzienlijk bedrag te reserveren. SAVO voert een politiek van dividendstabilisatie.
De groeimogelijkheden voor SAVO waren zeer positief en de belangstelling bij beleggers groot. Meerdere keren heeft SAVO de (buitenlandse) overnamepogingen weten te blokkeren en daarmee haar zelfstandigheid kunnen bewaren.

Aan het eind van het vorige decennium veranderde alles.
De inzakkende internationale wereldeconomie in 2008 en 2009, en het uitblijvende herstel in 2010 hebben de resultaten van de conjunctuurgevoelige onderneming de afgelopen 2 jaar sterk onder druk gezet. Waar de slooppremies in 2009 de autoverkoop en omzet hier en daar nog enigszins op peil wisten te houden, kleurden de cijfers van de auto-industrie in 2010 toch diep rood.

De groeivooruitzichten voor SAVO zijn slecht. Enerzijds wordt het steeds moeilijker om nieuwe buitenlandse afzetmarkten te betreden, anderzijds is de komst van vooral de Aziatische concurrent op de thuismarkt sterk voelbaar. SAVO heeft haar investeringsplannen voor 2011 op een zeer laag pitje gezet.

De vraag is of het Nederlandse bedrijf in staat is om op eigen kracht uit het dal te komen en haar zelfstandigheid zal kunnen bewaren. Misschien is het voor alle stakeholders toch interessant in te gaan op een onlangs gedaan overnamebod van een grote buitenlandse concurrent. Daarmee is de toekomst van SAVO wellicht het beste veilig gesteld.