Background image

terug

Toespraken

De volgende vier fragmenten zijn afkomstig uit toespraken van vier verschillende politici.

fragment A

En om wat duidelijker te zijn, wil ik twee wezenlijke punten noemen waar Kissinger het mee eens is, maar die ik verwerp. Het eerste is de aanwezigheid van Noord- Vietnamese troepen in Zuid-Vietnam. Het tweede is het politieke systeem dat de Noord-Vietnamezen ons in de toekomst willen opleggen. Net als de rest van het akkoord zijn deze twee punten bedacht door de communisten in Parijs.

fragment B

Wij moesten een besluit nemen, nadat we gisteren en vandaag zijn aangevallen en nadat negen torpedo's zijn afgevuurd op onze torpedobootjagers, die zich veertig mijlen uit de kust in open zee bevonden. Wij moesten die aanval wel beantwoorden. Het gaat om vier vijandelijke bases. Velen hebben ons aangeraden het noordelijk gebied binnen te vallen en te verhinderen dat ze onze mensen blijven doden vanuit deze havens, waar de vijand zich veilig waant. De schepen die op Amerikaanse schepen hebben geschoten, kwamen hier vandaan. Ik denk dat ik weet wat hun reactie zou zijn als we nu met de staart tussen de benen zouden afdruipen.

fragment C

Bij deze gelegenheid feliciteer ik, namens de Partij en de regering, van harte onze medelandgenoten en medestrijders in het hele land en bedank ik de socialistische broedervolken, de nabije en verre bevriende volkeren, inclusief de progressieve mensen in de Verenigde Staten voor hun aanzienlijke hulp en hun sympathie.

fragment D

Het is onzinnig om te zeggen dat deze president, die het altijd heeft opgenomen voor Zuid-Vietnam tegenover de Sovjet-Unie en de Volksrepubliek China en die zich altijd heeft verzet tegen wat hij ziet als een invasie van Noord-Vietnam… Het is onzinnig te denken dat zo'n president zich aan Hanoi overlevert. En waarom zou hij juist nu alles opgeven? Wat we gedaan hebben, is Zuid-Vietnam een kans geven om te overleven in een situatie die, op dit moment, meer wordt bepaald door politieke verhoudingen dan door militaire. Het is nu aan de Zuid-Vietnamezen om de politieke strijd te winnen die hun te wachten staat.