Background image

terug

Robot Aibo

Volgens de Britse specialist in kunstmatige intelligentie David Levy zullen de ontwikkelingen zover gaan dat robots in de toekomst zelfs onze vrienden of liefdespartners kunnen worden. Nu is het al zo dat sommige mensen verliefd kunnen worden op iemand via het internet, terwijl die ‘iemand’ een programma blijkt te zijn.
Bovendien blijkt uit sommige onderzoeken dat er hondenbezitters zijn die meer van hun honden houden dan van mensen. Als mensen, stelt Levy, liefde voor dieren kunnen voelen, dan zal dat zeker lukken voor robots.

Robot Aibo ERS-70 van Sony

bron: www.avland.co.uk/sony/ers7/ers-7.htm

Zo’n robot kan de vorm hebben van een hond, zoals Aibo op de foto, maar kan ook de vorm hebben van een mens.

Een robot kan uitstekend met een mens concurreren als liefdespartner. Gewenste karakteristieken - lengte, gewicht, oog- en haarkleur, wel of niet-besneden - kunnen in de fabriek worden meegegeven. En de robot kan de behoeftes van de partner beter vervullen dan een menselijke partner ‘eenvoudigweg omdat een robot beter toegerust zal zijn om die behoeften te herkennen, meer kennis zal hebben hoe ze te vervullen en gespeend is van egoïsme of andere neigingen die een liefdevolle, verzorgende houding in de weg staan.’

bron: Interview met David Levy in Vrij Nederland, 20 oktober 2007