Background image

terug

De Nijldelta groeit niet meer

DE NIJLDELTA GROEIT NIET MEER

Eén van de grootste producenten van landbouwproducten in het Midden-Oosten is Egypte. De grote Egyptische landbouwproductie wordt mogelijk gemaakt door de Nijl, de levensader van Egypte.
Eeuwenlang leefden de Egyptenaren naar het ritme van de rivier, die ieder jaar grote landoppervlakten onder water zette en op de velden vruchtbaar slib achterliet. Daaraan kwam een abrupt einde met de voltooiing van de Aswandam in 1970. Voor het eerst in hun lange geschiedenis wisten de Egyptenaren de watertoevoer te controleren.
Zonder enige twijfel heeft de dam een aantal gestelde doelen verwezenlijkt. Het Nassermeer werd een zoetwaterreservoir van maar liefst 169 miljard m³ water. Door de dam werd drie miljoen ha land geschikt gemaakt voor de landbouw.
Volgens schattingen is hiervan de laatste 30 jaar een derde weer verloren gegaan aan verstedelijking. Een nadeel op lange termijn is dat sinds de bouw van de Aswandam de Nijldelta niet meer groeit. Elke delta kent een subtiele balans tussen de rivier en de zee: de rivier zorgt voor slibafzetting en de zee voor erosie.

vrij naar: Peter Speetjens, in: Internationale Samenwerking, maart 2000