Background image

terug

Migranten in de Arabische wereld

Migratie

De culturele tegenstellingen binnen de Arabische Wereld worden versterkt door de aanwezigheid van olie in de landen rondom de Perzische Golf. De olierijke landen hebben een tekort aan arbeidskrachten, de landen zonder grote oliereserves worden gekenmerkt door een overschot aan arbeidskrachten. Dit verschil heeft geleid tot omvangrijke migratie van gastarbeiders die worden ingezet voor de modernisering van de rijke olielanden.

Ondanks hun grote aantal is de positie van migranten zwak. Wanneer de olieprijs daalt, komen hun lonen onder druk te staan.
Migranten hebben weinig rechten en leven gedwongen ruimtelijk gescheiden van de autochtone bevolking. Tijdens de Golfoorlog van 1991* kwam de problematiek rondom de gastarbeiders duidelijk aan het licht. In Koeweit is driekwart van de bevolking van buitenlandse afkomst. Het land gebruikte de inval van Irak als aanleiding om honderdduizenden Aziatische, Palestijnse en Egyptische gastarbeiders terug te sturen naar hun herkomstlanden. Deze maatregel paste in het beleid van nationalisering van arbeid. Ook andere Arabische Golfstaten zijn bezig het aandeel van gastarbeiders in de economie terug te dringen.
* De Golfoorlog van 1991, was een korte oorlog tussen Irak enerzijds en een coalitie van westerse en Arabische landen anderzijds. Deze oorlog is gevoerd om de invasie en annexatie van Koeweit door Irak ongedaan te maken. Door velen wordt deze oorlog gezien als een oorlog die gevoerd is om de vitale westerse (olie)belangen in het Midden-Oosten veilig te stellen.

vrij naar: Vaart, R. van der, Globetrotter, een serie geografische verkenningen, Utrecht, 1996