Background image

terug

Indiase emigranten

Uitgevlogen kinderen helpen moeder India vooruit
Indiërs in het buitenland doen het uitstekend. Van alle emigranten sturen zij het meeste geld naar hun geboorteland. India is tegenwoordig zuinig op deze invloedrijke expats, die een economische factor van belang zijn en het gezicht van India in het buitenland.
“Er was een tijd dat het vertrek van Indiërs naar het buitenland werd gezien als een braindrain” (afname van het aantal (hoger) opgeleiden in een regio of land), zegt Badri Madan. Hij is president van de Nederlands-Indiase Vereniging, die ruim 500 leden telt en de banden tussen India en Nederland wil versterken. ”Nu helpt die braindrain India (…).”
Wereldwijd doen Indiërs het goed. Omdat ze onderwijs en scholing traditioneel hoog in het vaandel hebben, komen ze vaak in topfuncties terecht in landen als de VS, Canada en in Europa (met name het Verenigd Koninkrijk). Vooral de jongeren scoren economisch hoog, omdat ze flexibel zijn en zich goed weten aan te passen. Veel Indiërs werden medici en professoren met een goede reputatie of IT-specialisten en ingenieurs.

vrij naar: Onze Wereld, december 2005 / januari 2006, door Brigitte Ars