Background image

terug

Vraag 14

Handel met China
De handel tussen China en de Europese Unie (EU) is de afgelopen jaren sterk gegroeid. De export van de EU naar China is echter veel minder sterk gegroeid dan de export van China naar de EU. Volgens werkgevers in de EU wordt de groei van de export van de EU naar China belemmerd door het beleid van de Chinese overheid. De werkgevers in de EU willen hierover een klacht indienen bij de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. De werkgevers vinden dat de Europese Commissie beter voor de belangen van Europese bedrijven moet opkomen.

Stel je de volgende situatie voor:
Jij werkt voor een Europese werkgeversorganisatie. Je wilt duidelijk maken dat het beleid van de Chinese overheid nadelige gevolgen heeft voor Europese bedrijven. Je hebt daarvoor de volgende informatie verzameld. - De koers van de Chinese munt, de yuan, wordt door de Chinese overheid laag gehouden.
- China heeft al jaren een groot overschot op de betalingsbalans.
- Vakbonden in China hebben een veel minder sterke onderhandelingspositie dan vakbonden in Europa.
- Buitenlandse investeerders ondervinden in China veel tegenwerking.
- In China is de arbeidsinkomensquote laag en zijn de belastingen op inkomens hoog. Slechts ongeveer de helft van het nationaal inkomen komt als netto-inkomen in handen van de burgers.
- De milieueisen die de Chinese overheid aan bedrijven stelt, zijn veel minder streng dan in Europa.

Jij schrijft namens de werkgeversorganisatie een brief naar een landelijk dagblad. Daarin dring je erop aan dat de Europese Commissie eist dat het economische beleid van China wordt aangepast.

De brief begint als volgt:
“Europese bedrijven zien in dat de concurrentie met China moet worden aangegaan. Maar dan moet er wel sprake zijn van eerlijke concurrentie. Tot nu toe wordt het Chinese bedrijfsleven te veel bevoordeeld door het beleid van de
Chinese overheid. Het is van het grootste belang dat de Europese Commissie er op aandringt dat China de koers van de yuan vrij laat zweven.”

Schrijf het vervolg van de brief.
In de brief moeten de volgende aspecten aan de orde komen.
a De manier waarop de betalingsbalanssituatie bij het vrijlaten van de wisselkoers van de yuan leidt tot een koersstijging van de yuan.
b De manier waarop de koersstijging van de yuan de concurrentiepositie van de Europese bedrijven op de Chinese markt verbetert.

Daarnaast moet in de brief naar eigen keuze één van de onderstaande aspecten aan de orde komen. Kies daarbij het aspect dat het best in de brief past.
1 Een maatregel van de Chinese overheid waarmee, via de particuliere consumptie, de import van goederen uit Europa kan worden gestimuleerd.
2 Het belang dat Europese bedrijven hebben bij vrije kapitaalexport van Europese bedrijven naar China.
3 De wijze waarop de positie van vakbonden in China tot een kostenvoordeel van bedrijven in China kan leiden.

Aanwijzingen:
- De onderdelen van de brief moeten logisch op elkaar aansluiten.
- Gebruik voor het vervolg van de brief 120 woorden; een afwijking van 20 woorden is toegestaan.