Background image

terug

Vraag 16

fragmenten uit een krantenartikel (september 2004):
Schommelende inflatie

  1. Ten opzichte van andere Europese landen is de Nederlandse inflatie in 2004 zeer laag. Alleen in Finland komt de inflatie lager uit. De gemiddelde inflatie in de Eurozone bedraagt 2,2%.
  2. Enkele jaren geleden werd Nederland nog geteisterd door hoge inflatie. In 2001, toen de Nederlandse economie haar capaciteitsgrenzen had bereikt, was de inflatie bijna 5%.
  3. Er liggen gevaren op de loer voor een hogere inflatie: de explosieve stijging van de olieprijzen en de aankondiging van de vakbonden om bij de caoonderhandelingen met hoge looneisen te komen.
  4. De overheid is bijna voortdurend een veroorzaker van inflatie. Veel tarieven die gemeenten de burgers in rekening brengen, worden alsmaar hoger.
Aan gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn bijlage's Prijzen van consumptiegoederen en Inflatie in Nederland 1996 t/m 2004 ontleend.

In bijlage Prijzen van consumptiegoederen zijn niet de prijzen van alle consumptiegoederen opgenomen. Dat is een van de oorzaken waardoor op grond van die bijlage de consumentenprijsindex (CPI) niet kan worden berekend.
Noem een andere oorzaak.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Prijzen van consumptiegoederen
Bijlage: Inflatie in Nederland 1996 t/m 2004