Background image

terug

Vraag 26

Wendy van Dijk als Ushi én Lucretia (Dushi)

Vanaf 24 oktober komt Wendy van Dijk terug met haar typetje Ushi. Maar Van Dijk heeft nóg een alter ego: Lucretia. Een zeer aanwezige, kleurrijke diva uit Curaçao, meldt RTL. De hilarische avonturen van deze schaamteloos openhartige dames zijn wekelijks te zien in Ushi & Dushi bij RTL4.
De woordvoerder vertelt: Lucretia is een welbespraakte, zelfbewuste Antilliaanse vrouw die als sterreporter voor TéléCuraçao werkt. Ze is zeer ambitieus, hoewel ze de echt zware inspanningen tot een minimum probeert te beperken. Lucretia is, samen met haar cameraploeg en haar personal assistant Irmgard, in Nederland om verslag te doen van typisch Hollandse gebruiken en gekke fenomenen voor de Antilliaanse televisiezender TéléCuraçao.

bron: Mediajournaal.nl van 3 oktober 2009

De populaire televisieserie ‘Ushi en Dushi’¹) van Wendy van Dijk werd in het najaar van 2009 uitgezonden door RTL4. Vooral het ‘typetje’ Lucretia (aangeduid met het koosnaampje Dushi) uit het programma bleek niet bij iedereen in goede aarde te vallen. De nieuwe site: www.Wereldjournalisten.nl plaatste een kritische opinie over ‘Ushi en Dushi’ van de hand van de in Suriname geboren schrijver Djehuti Ankh Kheru. Het ‘Antilliaanse’ personage in het tv-programma zou leiden tot negatieve beeldvorming met alle negatieve gevolgen van dien. Het artikel past binnen de doelstelling van ‘Wereldjournalisten’, “het bieden van een on-Nederlandse kijk op het nieuws”.

De negen afleveringen in 2009 van ‘Ushi en Dushi’ trokken gemiddeld meer dan twee miljoen kijkers en werden uitgezonden door RTL4.
Leg uit hoe een programma als ‘Ushi en Dushi’ een bijdrage levert aan de doelstelling van een commerciële omroep als RTL.