Background image

terug

Vraag 30

De uitslag van de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 2002 gaf een ware politieke aardverschuiving te zien. De regeringspartijen PvdA, VVD en D66 leden forse nederlagen.
De zeer ruime overwinning van de nieuwe partij LPF (hun leider Fortuyn was een week tevoren vermoord) en de winst van het CDA veranderden de samenstelling van de Tweede Kamer danig. Het nieuwe kabinet van CDA-LPF-VVD was geen lang leven beschoren.
Reeds na enkele maanden viel het kabinet als gevolg van interne conflicten tussen twee LPF-ministers. Ook de verhouding met de Tweede Kamer was tamelijk conflictueus, met name LPF-minister Nawijn lag herhaaldelijk onder vuur.
De Kamer werd al snel ontbonden en de vroegtijdige, voor januari 2003 uitgeschreven verkiezingen, veranderden de politieke verhoudingen opnieuw grondig. Op grond van deze verkiezingsuitslag telde de nieuw aangetreden Kamer maar liefst 55 nieuwelingen.

Bestudeer eerst de tabel in bijlage "Zetelverdeling Tweede Kamer".
De tabel in bijlage "Zetelverdeling Tweede Kamer" toont het verloop van de zetelverdeling van de verschillende partijen na drie Tweede-Kamerverkiezingen. Een meerpartijenstelsel is een kenmerkend gevolg van ons kiesstelsel. De drie in de tabel gepresenteerde zetelverdelingen leidden tot drie verschillende coalitiekabinetten. Coalitievorming tussen partijen is een kenmerkend gevolg van ons kiesstelsel.

Leg aan de hand van gegevens van de tabel in bijlage "Zetelverdeling Tweede Kamer" uit, dat ons kiesstelsel een kiesstelsel is van evenredige vertegenwoordiging.

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Zetelverdeling Tweede Kamer