Background image

terug

Vraag 1

Bij deze opgave horen de 1e tot en met de 5e tekst in de bijlage.

Inleiding
Al sinds de jaren tachtig staat het vraagstuk van ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen op de publieke en politieke agenda. In elf steden nemen gemeentebesturen proeven om scholen meer te mengen. Nijmegen gaat hierin het verst (zie 1e tekst).
Volgens critici zijn deze maatregelen in strijd met de grondwettelijke vrijheid van onderwijs (2e tekst). In de vaste Tweede Kamercommissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap is begin 2010 uitgebreid gesproken over onderwijsgelijkheid en onderwijskansen (3e tekst). Veel sprekers stelden dat het niet alleen maar ging om ‘zwarte’ en ‘witte’ scholen, maar dat bij segregatie met name verschillen spelen tussen kansarm en kansrijk. In dit debat werd regelmatig een artikel in NRC Handelsblad aangehaald (4e tekst). Ook ouders zelf nemen initiatieven om te zorgen voor een meer gemengde populatie van leerlingen (5e tekst).

Lees de regels 1 tot en met 31 van tekst "Tussen dwang en recht".
Leg uit dat het in Nijmegen bij de problematiek rond de scholen gaat om een politiek probleem. Gebruik in je toelichting twee gegevens uit tekst "Tussendwang en recht".

terug

Bijlage(n)

Bij deze vraag worden één of meerdere bijlagen gebruikt.

Bijlage: Ouderinitiatieven zijn een belangrijk middel om scholen mooier te kleuren