Background image

terug

Vraag 25

Bij deze opgave horen de bijlagen "Coffeeshops", "Buurt wil coffeeshop weg hebben", "Ook in Kamer is enthousiasme voor gedogen softdrugs bekoeld" en "Drugsbeleid"

Inleiding
In Nederland is het bezit en het vervaardigen van hasj en wiet weliswaar strafbaar, maar in de praktijk wordt het in bezit hebben van deze drugs in kleine hoeveelheden niet vervolgd. De gedoogde verkoop van marihuana is voorbehouden aan coffeeshops die daarvoor een vergunning hebben. De teelt valt echter buiten het gedoogbeleid en is wél strafbaar.
Het gedoogbeleid ("Coffeeshops") voor coffeeshops staat onder druk. Steeds meer gemeenten willen een verbod vanwege de overlast en het kabinet wil coffeeshops binnen een bepaalde afstand van scholen sluiten. Ook in Eindhoven laaide de discussie rondom coffeeshops op ("Buurt wil coffeeshop weg hebben").
Een parlementaire meerderheid spreekt zich in oktober 2008 uit, van het gedoogbeleid af te willen. Een aantal politieke partijen wil het gebruik van softdrugs juist liever legaliseren ("Ook in Kamer is enthousiasme voor gedogen softdrugs bekoeld").
Een herijking van het gedoogbeleid heeft ook internationale gevolgen ("Drugsbeleid").

Lees de bijlage "Coffeeshops".
Bij de handel en verkoop van softdrugs in Nederland zijn verschillende actoren met tegengestelde belangen betrokken. De overheid heeft de taak om een aantal zaken die van algemeen belang geacht worden, te behartigen.

Noem twee hoofdtaken van de overheid die te herkennen zijn in de bijlage en illustreer deze hoofdtaken met behulp van een citaat.