Background image

terug

Vraag 15

Bekijk figuur 1 en 2 van "Massamedia".
De media spelen een belangrijke rol in de democratie maar zijn ze daarin ook sturend? De Nederlandse Nieuwsmonitor heeft onderzoek gedaan en gekeken of actualiteitenprogramma’s politiek te plaatsen zijn. De onderzoekers zijn uitgegaan van het model van kieskompas om politieke partijen te onderscheiden. Kieskompas plaatst politieke partijen in een kwadrantenmodel dat gevormd wordt door twee begrippenparen: linksrechts en conservatief-progressief (figuur 1).
Voor het plaatsen van de actualiteitenprogramma’s in het model van Kieskompas hebben de onderzoekers gekeken naar de inleidingen bij de items, de opmerkingen van de presentatoren en van de gasten. Ze hebben geturfd hoe vaak deze links, rechts, progressief of conservatief van toon of inhoud waren. De gemiddelde scores zijn weergegeven in figuur 1.
In figuur 2 is de verdeling weergegeven van de aantallen linkse en rechtse politici die aan het woord waren in de actualiteitenprogramma’s.

Wat kun je op basis van figuur 1 en 2 concluderen over de externe pluriformiteit en de interne pluriformiteit van de genoemde actualiteitenprogramma’s? Leg je antwoord uit.