Background image

terug

Vraag 12

Privatisering

In het kader van de privatisering laat de overheid delen van de sociale zekerheid uitvoeren door bedrijven in de marktsector. Zo is de ziektewet enige jaren geleden grondig gewijzigd.
Vóór deze wijziging waren alle werkgevers verplicht zich via de collectieve sector te verzekeren tegen het risico dat het loon van zieke werknemers 1 jaar moest worden doorbetaald. De premie die de werkgever moest betalen, was voor iedere werknemer hetzelfde percentage van het brutoloon.

Ná de privatisering is de ziektewet gedeeltelijk vervangen door een wet die werkgevers verplicht het loon van zieke werknemers 1 jaar door te betalen. Werkgevers kunnen zich tegen dit risico niet meer verzekeren via de collectieve sector. Werkgevers zijn vrij om te kiezen tussen het zelf dragen van dit risico of zich daartegen te verzekeren bij een particuliere verzekeringsmaatschappij. Kleine bedrijven vinden dit risico meestal te groot om zelf te dragen en zullen zich eerder dan grote bedrijven verzekeren bij een particuliere verzekeringsmaatschappij. Door deze privatisering worden ook de mogelijkheden voor "premiedifferentiatie" vergroot. Met premiedifferentiatie wordt in dit geval bedold, dat de premie die een bedrijf voor de ziektewet moet betalen, naar verhouding hoger wordt als dat bedrijf een hoger bedrag aan uitkeringen nodig heeft dan andere bedrijven.

Door deze verandering hoopt de overheid dat werkgevers zich meer inzetten om het ziekteverzuim in hun bedrijf terug te dringen.

Stel je de volgende situatie voor:
In de klas vindt een discussie plaats over de veranderingen in de ziektewet. Veel leerlingen vinden de geschetste veranderingen van de ziektewet slecht, omdat hierdoor de positie van risicogroepen zoals mensen met een zwakke gezondheid en gehandicapten op de arbeidsmarkt wordt verzwakt. Ook komt in de discussie naar voren dat werkgevers er waarschijnlijk van uitgaan dat het ziekteverzuim van risicogroepen naar verhouding hoog is. Daarom wordt verwacht dat werkgevers kosten zullen proberen te besparen door risicogroepen te mijden bij het vervullen van vacatures. Deze "selectie aan de poort" wordt in de discussie als discriminatie bestempeld.

Jij vindt de discussie eenzijdig, omdat er vrijwel alleen wordt ingegaan op de negatieve gevolgen van de veranderingen in de ziektewet. Jij gaat voor de klas een betoog houden waarin de positieve kanten van de veranderingen in de ziektewet worden uiteengezet.
Het betoog begint als volgt:
"Beste klasgenoten,
Aan onze discussie wil ik enkele positieve kanten van de veranderingen in de ziektewet toevoegen. Ik verwacht namelijk dat deze veranderingen uiteindelijk tot daling van het ziekteverzuim in Nederland zullen leiden."

Schrijf het vervolg van het betoog.
In het betoog moeten de volgende aspecten aan de orde komen:
  1. De toename van het belang voor werkgevers om na de wijziging van de ziektewet het ziekteverzuim in het eigen bedrijf terug te dringen.
  2. Een beschrijving van twee soorten maatregelen, anders dan "selectie aan de poort", die werkgevers kunnen gebruiken om het ziekteverzuim terug te dringen.
Daarnaast moet in het betoog naar eigen keuze één van de onderstaande aspecten aan de orde komen. Kies daarbij het aspect dat het best in het betoog past.
  1. het gevolg voor de internationale concurrentiepositie van Nederland via de loonkosten per product;
  2. het gevolg voor de structuurwerkloosheid in Nederland;
  3. een overheidsmaatregel of een CAO-afspraak om aan het bezwaar tegen "selectie aan de poort" tegemoet te komen.
Aanwijzingen
  • De onderdelen van het betoog moeten logisch op elkaar aansluiten.
  • Gebruik voor het vervolg van het betoog 120 woorden; een afwijking van 20 woorden is toegestaan.