Background image

terug

Vraag 23

Mark Delicaat is vier jaar geleden in de studentenstad Bernhem met zijn tweedehands bestelbusje een verhuisbedrijf begonnen dat zich richt op de verhuizing van studenten. Inmiddels rijden er vijf busjes en werken er vijftien studenten voor zijn bedrijf. Het afgelopen jaar is het bedrijf in financiële problemen gekomen. Mark heeft een economisch adviesbureau gevraagd de marktsituatie van zijn bedrijf te analyseren en met een advies voor zijn bedrijf te komen.

Het adviesbureau richt zich in zijn verslag op drie punten:

  • De prijs van een verhuizing binnen de stad bedroeg in het afgelopen jaar € 100. Uit onderzoek blijkt dat de waarde van de prijselasticiteit van de vraag naar verhuizingen -0,8 bedraagt. Een prijsstijging leidt in dit geval tot stijging van de winst, doordat een hogere omzet gepaard gaat met lagere totale kosten.
  • Om op langere termijn te overleven, is uitbreiding van het verhuisbedrijf van Mark noodzakelijk. In dat kader moet nieuw vermogen worden aangetrokken. Om soepeler nieuw vermogen aan te trekken, moet de ondernemingsvorm van het bedrijf worden omgezet van een eenmanszaak naar een besloten vennootschap (bv).
  • In Bernhem is het verhuisbedrijf van Mark in dit segment van de markt een van de weinige aanbieders. Ongeveer 25 kilometer verderop is ook een studentenstad. Daar is geen vergelijkbaar bedrijf werkzaam. Uitbreiding van de activiteiten van het verhuisbedrijf naar deze buurstad kan op den duur winstgevend zijn. Dat moet dan wel gepaard gaan met een uitgebreide promotie- en reclamecampagne. Verwacht wordt dat het bedrijf van Mark in deze buurstad per jaar 250 verhuizingen zal doen. Voor het opstarten van de uitbreiding van de activiteiten van het verhuisbedrijf is eenmalig een bedrag van € 60.000,- nodig. Daarna zijn er volgens het adviesbureau uitsluitend variabele kosten verbonden aan deze uitbreiding.
In de figuur in deze opgave zijn de kosten en opbrengsten van deze uitbreiding weergegeven.



Bereken hoeveel jaar het naar verwachting duurt voor de kosten van de uitbreiding van de activiteiten van het verhuisbedrijf van Mark worden gedekt door de opbrengsten.